Badrumsrenovering, flyttstädning, målning och hemstädning – det är topp fyra av de mest efterfrågade rot- och rut-tjänsterna för 2015. En stor anledning till att många valde att renovera var såklart eftersom man i 2016 valde att minska på ROT-avdraget, och nu kan du enbart dra av 30 procent av arbetskostnaden istället för de tidiga 50 procent.

När man kommer upp i de summor som renovering innebär är det här en stor skillnad, därmed var det  1435591-hammare-och-spiksmart att fokusera på renovering förra året. Men fortfarande är det en bra idé att renovera under 2016, i alla fall om man ska låna till sin renovering. Det är nämligen så att det amorteringskrav som det så länge har pratats om, nu kommer att bli till verklighet – och även när det kommer till tilläggslån. Många har ju anat att det på nya lån kommer krävas amortering (ganska mycket) för att få ta ett lån, men det är nog få som räknade med att eventuella tilläggslån skulle tvina redan befintliga låntagare att behöva amortera – men så verkar det alltså vara, enligt ett förslag som Finansinspektionen presenterade i december.

Dyrare renoveringskostnader

Det är dock än inget krav på att amortera, utan detta kommer att börja gälla i sommar. Fram tills dess är det fritt fram att ta lån utan ytterligare krav från bankerna. Om du därmed har en renoverings-tanke är det god idé att påbörja din renovering nu under våren snarare än att vänta till hösten. Prata med din bank och se över vad de har att erbjuda i lån, och om deras lån inte når upp till din förväntan så kan du alltid kontakta andra banker för att få ett lån.

Trender renovering 2016

Hur du väljer att renovera är självklart upp till dig, men det är en del saker som i år är extra trendiga än andra. Exempelvis är det just nu 1-stavs-parkett snarare än det klassiska fiskbens-parketten som syns i inredningsmagasin. Detta är någonting nytt, då fiskbens-parketten alltid ansetts vara det mest uppskattade golvet. När det kommer till årets färger är det blått och grått som du bör satsa på, men färger ändras snabbt – därför kan det vara en god idé att välja helt vitt på väggarna och istället inreda i färg.

Prisvärda möbler

Numera när vi har internet har i också bra mycket mer möjligheter när det kommer till möbler. Det är fortfarande vanligast att åka till Ikea för att handla möbler, men det finns även bra saker att hitta på internet. Som exempel kan du välja att köpa snyggt sideboard till köket hos Confident Living istället för på de “vanliga” affärerna. Då har du även ett större utbud men främst kommer du att hitta inredning som passar din personliga stil, istället för att ha ett hem som ser ut som en ikea-katalog.
När du väl har renoverat och inrett ditt nya hem kan det vara en god idé att värdera bostaden. Om du gör det kan du avgöra hur mycket du har tjänat in på din renvoering och kanske till och med förhandla med banken om att få ner räntan. Man måste tänka att en renovering är en investering – att 1 krona investerad i lägenheten kommer att bli minst 2 kronor tillbaka vi en försäljning. Därför är det också extra sorgligt att amorteringskravet även kommer adderas på tilläggslån, eftersom det kan hindra bostadsägare att göra en vinst på sin lägenhet.

Motiverande renovering 423157-painful-headache

Det är också viktigt att komma ihåg hur jobbigt det kan vara att renovera – rent psykiskt. Det kan vara påfrestande på relationen om ni är ett par som bor ihop, men bara genom att hela tiden fokusera på slutet så kommer ni att orka. Det är värt att renovera – så länge ni är positiva.