Allt fler styrketränar, men samtidigt finns det många som inte gör det, fast de egentligen vill. Det gäller att ta sig över några mentala trösklar för att komma igång med träningen ordentligt.

Styrketräning har blivit väldigt populärt de senaste åren, och det finns flera hälsovinster med detta. Från 30-årsåldern och framåt tjänar man mycket på att träna musklerna. Frågan är om lika många svenskar som nu någonsin tidigare har haft gymkort.

Men att ha gymkort är inte samma sak som att styrketräna. Dels kan man träna på andra sätt, t.ex. hemma eller på ett utegym. Men det är också så att många som har ett gymkort inte använder det. Det kan finnas flera anledningar till att man inte kommer iväg till gymmet, eller till att man inte tränar över huvud taget, och det gäller att komma förbi ursäkterna.

Äldre man på gymRädd för gymmet?

Ett gym kan kännas som en ogästvänlig miljö, framför allt för den som inte varit där. Alla som tränar där ser dock inte ut som männen och kvinnorna på framsidan av tidningar som Body. Så länge man inte tar upp mer än en maskin, eller lägger beslag på mer än en skivstång, kommer dock ingen att ha negativa synpunkter på att du valt att träna just på ”deras” gym – snarare tvärt om.

En viktig faktor är också tid – eller det är åtminstone vad många tror. I själva verket kan man komma i utmärkt form även om inget träningspass varar längre än 30 minuter. Rich Froning, som tränar i crossfit, har som regel att aldrig träna längre än 30 minuter.

Slutligen finns det de, framför allt kvinnor, som inte vill styrketräna eftersom de tror att de kommer att bli ”för biffiga”. Det är sant att man kommer att se stora framsteg i början, när man börjar styrketräna. Men farhågan att man kommer att se ut som Priscilla Lopes-Schliep efter några pass på gymmet är klart överdriven. Den som inte tror oss kan läsa den här artikeln.