Att komma tillbaka till arbetsplatsen är inte det lättaste efter alla julledigheter och liknade, men som tur är finns sätt och knep som du som chef kan ta till för att motivera dina anställda på ett effektivt vis – och tro det eller ej, men det är de små sakerna som verkligen hjälper.

företag personal arbeteEn bra chef är motiverande och uppmuntrande gentemot sina anställda, brukar det låta. Men det är inte alltid så lätt att veta vad som motiverar vilken anställd då alla är olika och fungerar på olika sätt. Vissa kanske vill bli peppade med ryggdunkningar och highfives samtidigt som andra hellre vill blir uppvaktade på sin födelsedag av arbetsplatsen för att känna sig motiverad i sin vardag. Och visst kan du som chef ge en klapp på axeln eller beställa en födelsedagstårta på http://www.dintarta.se/ om så krävs, men att motivera sina anställda i det långa loppet fordrar mer än så – så det är inte konstigt att tidningen Chef skapat och sammanställt en hel guide i ämnet, vilken du kan läsa i sin helhet genom att klicka här. Men något som kan vara bra att veta redan nu är att tidningens utgångspunkt är att de anställdas motivation i sitt arbete inte bara har med dig som chef att göra, utan det är både yttre- och inre motivationsfaktorer som spökar:

Yttre hygienfaktorer som påverkar:

 • Arbetsmiljön och arbetsförhållanden på arbetsplatsen.
 • Den anställdes anställningstrygghet och arbetsvillkor.
 • Vilken lön den anställde har.
 • Den anställdes status på arbetsplatsen i sin yrkesroll (hög eller låg).
 • Den anställdes chefs kompetens och arbetsledning.
 • Företagets policy och administration
 • Hur ledningens relation till de anställda ser ut

Inre motivationsfaktorer

 • Arbetsuppgifterna – behöver vara både krävande, intressanta och varierande
 • Prestationer – hur tillfredställande den anställdes arbete är genom väl utfört arbete och resultat av dennes arbete.
 • Respons, erkännande och uppskattning för arbetet den anställde faktiskt gör.
 • Ansvar och kontroll över sin egen arbetssituation
 • Möjlighet att klättra uppåt i företaget genom befordran
 • Möjligheten att utvecklas inom sin roll.

företag tummen uppNågot som tidningen Chef säger om ovanstående är att om en anställds arbetssituation präglas av höga hygienfaktorer i kombination med låga motivationsfaktorer är kontentan att anställda ofta har få klagomål på sitt arbete, men är heller inte motiverade. Så för den chef som försöker motivera sina anställda handlar det om att hitta en balans mellan dessa faktorer för att ha motiverade anställda. Och ett bra steg på väg dit är att skapa ett förtroende för sig själv hos sina anställda – och enligt Dagens Industri bottnar det hela i sju egenskaper som gör en chef bra och dessa är:

 1. Passionerade för sitt yrke
 2. Tar smällen och skyller aldrig på personer i lägre befattning
 3. Spelar schack, inte fia med knuff
 4. Är sig själva i alla situationer
 5. Trygg hamn i stormen
 6. Mänskliga
 7. Ödmjuka

Med andra ord, om du som chef vill motivera dina anställda i sitt yrke bör du börja med att agera som en inspirationskälla genom att lyfta och släppa fram dina medarbetare. På en arbetsplats där de anställda känner att de kan utvecklas, är trygg med sina arbetsförhållanden och har en chef som inspirerar och är ödmjuk – är en bra arbetsplats och allt börjar med dig som chef.