Egentligen vet vi ju hur bra det är att träna och äta nyttigt. Det finns så många bevis på hur viktigt det är att ta hand om hälsan på olika sätt.  Vi vet det där, men hur blir teori till praktik?

Det viktigaste är nog följande punkter:

  • Egen motivation
  • Tydlig målsättning
  • Börja nu
  • Välj det du tycker känns bäst

Gå tiotusen steg om dagen eller satsa på hälsokost från DCG, eller göra en detox. Det finns ingen magisk formel för hur du ska hitta träningsmotivationen, det enda som verkligen är viktigt är att det är du som motiverar dig själv. Ingen annan kan göra det åt dig. Däremot kan andra komma med jättebra tips, kul idéer och råd som hjälper dig att hitta just din grej.

Målsättning är A och O

Börja med att sätta upp dina egna mål klart och tydligt, gärna mätbart. Definiera för dig själv både VAD målet är och NÄR du ska ha uppnått det. Sätt realistiska mål och gärna också delmål. Exempel på mål kan vara att gå ner ett visst antal kilo i vikt, träna flera gånger varje vecka eller orka jogga en viss sträcka eller rentav delta i något kul motionslopp.

Börja inte nästa vecka

Det är inte dåligt att börja nästa vecka, men det är ännu bättre att börja idag. Nu är ett utmärkt tillfälle att verkligen komma igång och visa att du minsann inte skjuter upp något på framtiden. Ta fram papper och penna direkt och skriv ner dina mål.

Vilken träning är roligast?

Fundera vilken träningsform som passar dig bäst. Eftersom den bästa träningen alltid är den som faktiskt blir av är det viktigt att välja det du tycker är kul. Dans, simning, cykel, yoga, löpning, gym eller långpromenader kanske?

Vilken diet passar mig bäst?

Samma sak gäller maten, välj inte dieter eller metoder som du inte gillar. Resultatet blir inte bättre för att du plågar dig själv, du kommer sannolikt bara att sluta i stället. Tänk på att äta rätt när du tränar också.

Ensam eller i grupp

Ensam är stark heter det, men det passar inte alla och när det gäller att motivera sig till ett hälsosammare liv är det många som tycker det blir lättast i grupp. Utmana dina kompisar. Ha kul.