Att sova kan kännas lite tråkigt och som slöseri med tid när man kunde gjort annat, men forskningen visar att sömn i själva verket är livsviktigt. Och för att kunna sova bra behöver man ha en bra säng.

Sömn är någonting som alla kan relatera till och de allra flesta vet nog hur jobbig en sömnlös natt kan vara. Att ligga och vrida sig i en obekväm säng kan få nattens timmar att kännas oändligt långa, och man behöver sin sömn för att kunna må bra och få livet att fungera.

En bra säng

När man ska välja en ny säng är det flera saker man behöver tänka över och välja:

  • Sängen ska vara lagom mjuk. En för hård säng är inte bra för sömnen och inte heller en som är för mjuk.
  • Sängen ska passa in i sovrummet och möbleringen.
  • Sängar är ofta ganska dyra och det är därför viktigt att den säng man köper kommer att fungera i många år.
  • Det är också viktigt att komma ihåg att en säng som är bra för en person inte alls behöver fungera för en annan. Vissa vill ha en mjuk säng, medan andra vill ha en lite hårdare och så vidare.

Bland sängarna från märket Carpe Diem Beds som finns hos Sängvaruhuset kan du hitta den säng som passar just dig.

Varför är sömn så viktigt?

När man sover kan kroppen och hjärnan få en chans att återhämta sig efter en lång dag. Det är under sömnen som minnen lagras in och som kroppen stressar ner. Sömnen kan delas in i flera olika sömnstadier, med olika djup sömn. Under en natt går man igenom fyra eller fem cykler av dessa stadier, där stadium tre och fyra kallas för djupsömn. Det är under djupsömnen som man får den verkliga vilan och det är också djupsömnen som är allra känsligast för sömnbrist.

Sömnbrist är ett vanligt problem, och sömnbrist kan leda till många olika problem. Humörsvängningar, återkommande infektioner på grund av ett försämrat immunförsvar, koncentrationssvårigheter och minnesproblem är bekymmer som ofta uppkommer om man har sovit för lite under en period. Dessutom ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ två om man inte sover tillräckligt.