Alla som slutat röka är överens – det krävs motivation för att sluta röka. Det är den gemensamma nämnaren – oavsett om man slutat med nikotintuggummin, snus eller utan någon nikotinersättning. Och en kommer nog långt med motivation, men räcker det? Kanske för vissa, men absolut inte för alla. Nu har man i Linköping tagit fram ett billigt alternativ till terapi för den som vill sluta röka – man menar på att det ska gå att sluta röka via sms.

Det handlar alltså om ett SMS-stöd för den som vill sluta röka, som ska höja 6171270-iphonemotivationen och ge det där lilla extra som saknas för att en ska klara av att bli rökfri på egen hand. Programmet som kallas NEXit är utvecklat av forskare vid Linköpings universitet och har tagits fram efter att man gjort en omfattande studie av 1600 rökande studenter. Det är i tolv veckor som projektet ska pågå och med jämna mellanrum får rökaren ett SMS med olika budskap, upp till totalt 157 stycken. I SMS-en kan det stå “Du är din största tillgång, ge dig själv så bra dagar, veckor och år som möjligt. Cigaretterna är ett hinder och ingen tillgång”. Man har kommit fram till vad som ska stå i sms:en genom forskning vilken bedrivs över hela världen om hur man slutar röka och dessutom har man kontaktat folk som arbetar med att få folk att sluta röka och se vad de har för förslag.

Ett billigare alternativ

Att sluta röka genom SMS är väldigt billigt, speciellt om man jämför med de behandlingsmetoder som innefattar att man träffar en rök-coach eller liknande. Dessutom är det enkelt sett utifrån att du alltid har telefonen med dig – det blir med andra ord ingen ansträngning att få lite pepp när suget på cigaretter blir för starkt. Vi har tidigare skrivit om hur Sverige arbetar för att bli rökfritt år 2025, bland annat genom att det blir rökförbud på allmänna platser (som restauranger, i kollektivtrafiken med mera) men kanske är det här ett bättre alternativ? Ett som är säkert är i alla fall att det är viktigt att vi får Svenskar att sluta röka.