Att meditera har länge varit sammankopplat med avslappning, men forskarna har nu kommit fram till att avslappning och lugn inte är den enda positiva verkan meditation har på människan – meditation är nämligen ett bra medel för att nå motivation såväl i privatlivet som i arbetet.

avslappning yoga tjejKänner du dig stressad, lättretlig och omotiverad i vardagen? Då kan det vara hög tid att testa på meditation och mindfullness, två sorters avslappningsmetoder som nyligen bevisats öka motivationen hos utövarna, oavsett vad det var de var omotiverade inför. Till exempel skriver amerikanska Huffingtonpost om hur meditation påverkar hjärnan i den mån att man orkar ta in mer information, vilket betyder att man orkar mer i sin vardag därav också blir mer motiverad. Men vart är bästa platsen för meditation, kan man fråga sig. Alla övningar går att göra vart som helst i princip, det är Mindfulnessappen ett klart bevis på.

Mindfulnessappen blev succé av en slump

Mindfulnessappen skapades av Martin Wikfalk som tillsammans med sin fru driver yogastudion BaraYoga i Aspudden och appen skapades efter att han delat ut övningar att genomföra hemma efter en lektion i mindfullness. Vad han märkte var nämligen att deltagarna hade svårt att komma igång med övningarna han gett dem och bestämde sig för att skapa en digital app för att hjälpa dem att bli påminda om att göra övningarna samt vad det var för övning de skulle ta sig an. En mat- och sovklocka för meditation i vardagen likt den som Skalman har, beskriver han appen själv som i en intervju med Veckans Affärer. Och efter att den skapats tog den rejäl fart och finns nu att ladda hem på hela 15 olika språk vilket den också gjort, hela 1 miljon nedladdningar har appen fått. Så om man är sugen på att testa på hur meditation och mindfullness fungerar kan man alltid testa hans app, och senare när man kommit igång kan man ta det hela ett steg längre.

Egen plats för meditation

YogaAtt hitta mindfullness och meditation är något som många gjort, och något som många också vill göra. Därför finns det till exempel en hel marknad med olika retreat-orter med meditation på menyn, men smakar det så kostar det också. Så vill man meditera i en magisk trädgård omgiven av natursten och klättrande växter kan man faktiskt anlägga en egen meditationsplats i trädgården på en avskild plats – utan att betala alls mycket och man får dessutom meditationsplatsen på obestämt tid. Åker man till en resort måste man förr eller senare åka hem igen, har man meditationsplatsen hemma får man stanna hur långe man själv behagar. Men ska man ge sig på att bygga en plats för meditation, inomhus eller utomhus, kan det vara en god idé att hämta inspiration någonstans ifrån, och vad är då bättre än att kika närmare på de exklusiva yoga- och meditationscentren som finns runt om i världen? Till exempel har magasinet Vouge ett helt reportage tillägnat till just detta så det kan vara en bra plats att börja leta inspiration på – sen är det bara att sätta igång, om du har motivationen vill säga!