I dag skriver vi om motivation till att få koll på sin ekonomi, något du kan få om du bestämmer dig för att samla lån du samlat på dig till exempel, eller börja spara i ett enskilt konto för framtida äventyr, vare sig det handlar om en långresa eller en helt egen lägenhet.

 

Affärsman och -kvinna teckningAllt fler unga flyttar hemifrån enligt Aftonbladet, trots bostadsbrist och skenande priser på bostäder, det är lite av ett trendbrott samtidigt som det är överraskande enligt privatekonomer på Nordea. Men för att kunna flytta hemifrån behöver man allt som oftast sparade pengar i en insats, och hur får man det? Ibland krävs det helt enkelt en stor dos motivation för att nå dit man vill, även när det gäller sparande.

I en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa vidare om hur man faktiskt får lite mer koll på sin egen privata ekonomi. Nyheten indelas i tre tips-punkter, som är som följer:

  1. Gör en budget. Du måste veta exakt vilka inkomster och utgifter du har. Det är viktigt att du tar med alla inkomster och utgifter även om de är små. På det här sättet får du riktig koll på din ekonomi.
  1. Gå igenom posterna. Du blir troligen överraskad när du ser hur många utgifter du har och hur mycket vissa saker kostar. Nu när du har överblick är det lättare att välja billigare alternativ. Då kan du sålla bort det som kostar mer än vad det smakar.
  1. Ta bort och välj nytt. Försök bli av med utgifter som inte är helt nödvändiga. Fundera på om ni klarar er med lägre hastighet på internet och om du måste ha kvar din fasta telefon. Det kanske heller inte är jätteviktigt med hundra olika tv-kanaler.

Sedan följer fler tips på hur man bygger en buffert, som det ska betalas in på varje månad, i ett konto med bra ränta. Vidare ska man helst amortera på lånen så mycket man kan, det lönar sig. Fondspara är ett annat råd att följa, som ett steg i ett mer långsiktigt sparande med möjlighet till större och bättre avkastning.

Män sparar mer – och lättare

Man kassaskåp teckningDet är idag Internationella kvinnodagen, och dagen till ära är det bra att uppmärksamma kvinnor och allt med kvinnor att göra. En lite tråkig nyhet i sammanhanget är dock en vi hittar i Svenska Dagbladet, och det är att kvinnor generellt sett är sämre på att spara än vad män tycks vara. Eller snarare är det så att kvinnor har det svårare att få ekonomin att gå runt varje månad, vilket till stor del handlar om att kvinnor i genomsnitt har sämre lön, jobbar mycket mer deltid, jobbar i branscher som är lågavlönade (för att de ses som kvinnliga) och har svårare att komma in på högavlönade poster – i jämförelse med män. Det är alltså flera saker som samverkar. Sedan finns det ju även ideal kring hur kvinnor ska se ut, att de ska vårda sitt utseende, något som gör att kvinnor köper mycket mer skönhet och kläder än manliga motsvarigheter. Det är alltså en del av ett större strukturellt fenomen, som hör samman med kultur och historia samt världsomspännande normer. Detta kräver givetvis en förändring.