Funderar du på att köpa din första lägenhet måste du ha en kontantinsats, och storleken på denna insats varierar beroende på hur dyr bostaden är som du vill köpa men i regel är insatsen alltid minst 15 procent av köpeskillingen. Vill du köpa en lägenhet som kostar 2 miljoner är det 300 000 kronor du ska betala kontant alltså – så det gäller att börja spara ihop till denna i god tid.

Att kontakta en mäklare för att köpa en lägenhet kräver att du först av allt har dina finanser i ordning och att få lån brukar inte vara ett stort problem om du har en förälder eller annan som kan stå som medlånare. Vad som däremot är lite knepigare är att du inte får låna till hela kostnaden utan bara 85 procent – och det gör att resterande 15 procent är pengar som du måste spara ihop själv.

Så sparar du till kontantinsats

Det finns en del saker du kan göra för att spara ihop till kontantinsatsen och det ganska fort. Några tips som till exempel Expressen delar med sig av är följande:

  • Månadsspara med automatisk överföring – låt en summa dras från ditt konto varje månad till ett separat sparkonto, då sparar du enkelt utan att märka av att du gör det.
  • Låna till insatsen – börja med att spara så mycket du kan och låna resten via privatlån, men tänk på att räntan är högre på den sortens lån.
  • Låna tillsamman med förälder – en medlånare gör att du kan låna mer än om du är själv, när det är din första lägenhet kan banken ge din mer i lån om du lånar tillsammans med din förälder.
  • Se över ditt nuvarande boende – kan du bo billigare eller rent av flytta hem och bo gratis under tiden du sparar pengar? Kan du det kommer du snabbare komma upp i de summor som krävs för att köpa lägenheten du drömmer om.
  • Se över dina utgifter – något som kan vara bra att se över är dina totala utgifter, vad som är onödig konsumtion och vad du kan dra ner på. Till exempel kan du sänka ditt mobilabonnemang, säga upp tvn och avsluta onödiga prenumerationer, och sedan lägger du pengarna du sparar in genom detta på sparkontot så kommer du inte märka av att du sparar eftersom du gör av med lika mycket som vanligt.