Den som vill spara pengar måste ha en rejäl skopa motivation men även en del smarta spartips. Exempelvis kan man få ner sina fasta kostnader på olika sätt. För när man spara pengar och har mycket pengar mår man faktiskt mycket bättre.

580895-saving-money-in-old-jars

I Dagens Nyheter kan man läsa att en person som har mycket pengar överlag är nöjdare och lyckligare med livet. Den känner även mindre ångest och oro än fattigare personer. Och det är just finansiella tillgångar i form av reda pengar och aktier som verkar påverka ens välbefinnande. Den som äger dyra fastigheter och fysiska tillgångar som antikviteter eller lyxbilar känner inte samma lycka. Samma sak gäller för de personer som har en hög inkomst. Det är alltså pengar på hög som gör människor lyckligare.

Få ner fasta kostnader

Så hur gör man då för att spara pengar? Ett första tips kan vara att se över sina fasta kostnader varje månad och försöka få ner dem till en lägre nivå. Exempelvis har de flesta några lån som de betalar ränta på varje månad. För att få ner räntekostnaderna kan man samla sina lån på en plats och på så sätt minska kostnaderna. Många betalar även kostnader för en bil i form av garagekostnader, bilförsäkringar och bensinkostnader. Dessa kostnader kan man också få ner till en lägre nivå genom att gå med i en bilpool och dela på dessa kostnader. Läs mer.

Samla alla pengar

Det finns självklart en uppsjö av andra smarta tips och råd för den som vill spara pengar och några av dem kan man läsa i Expressen. Där tipsar man bland annat om att man ska samla alla pengar på samma konto. Då är det lättare att hålla koll på hur mycket som kommer in på kontot och hur mycket som försvinner ut. Forskning visar att människor som har alla sina pengar samlade på ett konto gör av med runt tio procent mindre av sina pengar, än när de har pengarna uppdelade på flera olika konton.