Motivation kan handla om mycket, bland annat om modet att pröva nya saker eller starta ett nytt liv. I dag skriver vi om nystarter och om modet att flytta utomlands mitt i livet.

Adriaterhavet Många är det som mer än en gång tänker att de vill förändra sitt liv men kanske är det få som verkligen vågar ta chansen? I en artikel som vi finner i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur en nystart på många sätt kan vara vägen till ett bättre liv enligt en psykologiprofessor.

Vare sig en flyttar, till en ny stad, ett nytt land eller från lägenhet till hus – kan förändringen göra mycket. Om en sedan väljer att flytta över ett hav eller en kontinent så kan en bra idé vara att hyra ett förråd för sina saker, till exempel via http://bigeasy.se/. En som har flyttat iväg från Sverige, till nya äventyr och nya upplevelser är Anna Skipper, som vi kan läsa om i Sydsvenskan. Hon valde att som 45-åring börja på nytt och flyttade med ny kärlek, startade nytt företag och det allt i ett nytt land. Nämligen Nederländerna.

En förändring i livet, en så kallad nystart, behöver inte innebära vare sig dramatik eller livskris. Något som kanske omgärdar begreppen är just sådana fördomar och berättelser från andras liv. I samma artikel i Dagens Nyheter som vi nämnde ovan, kan vi vidare läsa om hur en förändring i livet lika gärna som en flytt till ett annat land kan handla om att ta sig en funderare kring hur det kommande året ska te sig, hur vi vill att vår framtid ska se ut. Men det kan givetvis också handla om att byta arbete, bostad och flytt till andra sidan jordklotet.

Att våga prova något nytt

Arholma RoslagenNär vardagen går sin stilla gång, ett slentrianmässigt lunk, kan saker te sig tråkiga och tristessen kryper sig på omisskännligt och omärkligt. Men det finns saker man kan göra för att förändra och förnya, utveckla och förbättra. Det handlar om att våga ta steget ut mot det okända. Självreflektion är ett första steg till att inse vad det faktiskt är man vill, och bortse från måsten och borden. Vi strävar hela tiden efter trygghet och kontroll men den som aldrig vågar och som bara ser till risker kommer heller aldrig veta vad alternativen kan vara och hur dessa kan leda till oanade möjligheter.

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om de länder som pensionärer kan leva gott i. Den som har möjligheter till en flytt kan nämligen tjäna på att ta ut sin pension utomlands. Beskattningen av pensionsinkomster ser olika ut i olika länder, i Frankrike passar det för den som har en låg eller medelhög pension till exempel. I Portugal å andra sidan passar flytten för den som har en bra tjänstepension från privat sektor, något som inte alls beskattas i landet. Andra fördelaktiga platser att leva ut sin pensionärsdröm på är:

  • I soliga Spanien,
  • I vänliga Thailand eller,
  • I skatteparadiset Malta.

Men det gäller ju att en har lite sparade pengar sen innan så att en har råd att flytta och leva bekvämt i det nya landet.