För att ha råd med att köpa en bostad i en stad som Göteborg eller Stockholm, behöver de flesta spara ganska mycket, ganska länge. Vilka är då råden till den som verkligen vill ha råd att köpa en bostad inom en rimlig tid framåt?

Funderar du på att köpa en bostad i Västsverige? Då kan det vara en god idé att ta kontakt med till exempel mäklarhuset i göteborg. Där kan du både se vad som är till salu men även värdera din nuvarande bostad om du funderar på att sälja denna.

Att få ihop en kontantinsats

bostadI en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur lång tid det tar för en genomsnittlig barnfamilj att spara till kontantinsatsen till en villa i Stockholms län. Det visar sig att det kan ta upp till 35 år, att barnen i familjen hunnit bli vuxna eller närmar sig medelåldern och föräldrarna pensionen. Det är inte så lätt, med andra ord.

En insats är 15 procent av vad en bostad kostar i sin helhet och något som de flesta måste ha sparkapital till för att ens få ett bostadslån som bekostar köpet av lägenhet eller hus. Skillnad är det dock från storstad till mindre stad, för att köpa en villa i Kalmar län kan familjen nå målet efter bara tre år lite drygt.

Spartips till den bostadssugne

Ett par bra knep för att få igång sparandet finns det att läsa om i en artikel i tidningen Metro. Det är ett bra första steg att faktiskt ha en realistisk bild av var bostaden ska ligga någonstans, har man inte ekonomiskt stöd från sin familj är en lägenhet i innerstaden förmodligen inte ett alternativ. Troligtvis behöver man sätta ner sina förväntningar lite och bo längre ut från centrum än vad man först tänkt. Börja sedan lägga undan en summa pengar varje månad i ett ISK-konto. Spara in på det du inte behöver, till exempel ett bilköp, mat ute, nya kläder hela tiden och så vidare.