Det är inte alltid det känns jättebra att gå till jobbet, motivationen kanske tryter, lönen kunde ha varit bättre, arbetsuppgifterna har blivit monotona och man är trött på sina kollegor. Då kan det vara på sin plats att söka sig till ett annat jobb, och prova på nya saker.

Top view portrait of men and women standing together and showing thumbsup sign

För att få en mer varierad arbetsplats kan man jobba som konsult, till exempel via bemanningsföretag stockholm och prova sig fram genom olika uppdrag och arbetsplatser tills man känner att man har hittat rätt.

I Dagens Industri kan vi läsa om hur en ganska välkänd person nyligen har tillträtt på en ny post, på ett helt nytt jobb. Det är ingen mindre än Fredrik Reinfeldt. I nyheten får vi reda på att denna forna stadsminister nu satt sig på ett uppdrag som seniorrådgivare på Bank of America Merrill Lynch, där han kommer att bidra med analyser av det politiska läget i främst Europa men även Mellanöstern och Afrika. Något av ett toppjobb med andra ord, som säkerligen Reinfeldt har motivation till att ta.

Kanske är det inte världens lättaste sak att vare sig få ett sådant jobb, eller utföra det med all den kunskap som krävs. Många politiker är det dock som efter en längre tjänstgöring i politikens tjänst byter bana efter regeringsskifte och får en specialistroll inom rådgivning.

Fler kvinnor är män sadlar om mitt i livet

BOOKI Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det faktiskt är fler kvinnor än män som sadlar om och vänder tillbaka till högskolan för att utbilda sig till något annat. Kanske känner man som ovan att man är färdig på den arbetsplatsen men även färdig i yrket. En önskan om att prova något nytt kanske har växt fram genom åren och plötsligt tar man bara chansen. I artikeln kan vi läsa om en tjej som efter tio år i barnomsorgen kände sig helt klar med detta och började i stället läsa på personalvetarprogrammet vid Umeå universitet. Detta förstärker verkligen bilden av det livslånga lärandet, alltså att man kan lära sig nya saker och nya yrken genom i stort sett hela livet.

  • Av alla nybörjare i högskolan mellan 1978 och 1998 har över 4 av 10 återvänt till nya studier på högskola
  • Hälften av kvinnorna återkommer och en tredjedel av männen
  • Bland kvinnorna tog 66 procent ut en examen, mot 55 procent för männen.
  • Oberoende av ämnesområden så kommer kvinnorna tillbaka i allt större grad.
  • Det handlar mycket om förebilder och att våga ta chansen.

Ibland är det dock inte motivationen som tryter utan att det kan kännas svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, som när man är nyanländ. I SVT Nyheter kan vi läsa om hur arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade nyligen en lösning på detta, genom att låtar nyanlända med erfarenhet via ett snabbspår få komma ut i arbetslivet. Redan nu väntar hela 300 kockar på jobb i Sverige, nyligen anlända och redo att både lära sig nytt och bidra med egna kunskaper och erfarenheter. Det handlar om att de nya med utländsk utbildning först får sina kunskaper kartlagda och bedömda för att sedan testa dessa i restaurangkök.